preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Podolice" Koprivnica

Login
Logo

Logo škole

 

Logo ERASMUS+  projekta

 

ŠKOLSKO LICE

Osnovna škola "Podolice" Koprivnica

Tražilica
Školsko zvono

        

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Natjecanja

       

Anketa
Zadovoljan/zadovoljna sam sa novom i suvremenom školom?



Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 8. 2022.

Ukupno: 110866
Ovaj mjesec: 2668
Ovaj tjedan: 5
Danas: 5
Korisni linkovi

 

Šk. god. 2024./2025.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Slatko Valentinovo u Francuskoj radionici
Autor: Ivana Habijan, 19. 2. 2024.

Učenici koji polaze B1 aktivnost, Francusku radionicu i učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika na poseban su način obilježili Valentinovo.


Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu. Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade, sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija.

Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu.

Fotografije pripreme i recepta možete vidjeti ovdje.

Učenici viših razreda koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika izradili su plakate s receptom za izradu čokolade, o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (organskog kakaa).

U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku.

Recept: domaća sirova (raw) čokolada

 Pribor:

    • dva lonca (za vodenu kupelj)

    • jedna jušna žlica

    • drvena lopatica

    • kalup

Sastojci:

    • 55 g kakaovog maslaca (ili običnog)

    • 60 g kokosovog ulja

    • 85 g  šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti)

    • 120 g sirovog kakaa u prahu

    • prstohvat himalajske soli

Priprema:

    1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija).

    2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte.

    3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili.

    4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup.

    5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati.

Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/

U slast!

Ana Kuhar

učiteljica francuskog jezika





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju