Učenici koji polaze B1 aktivnost, Francusku radionicu i učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika na poseban su način obilježili Valentinovo.
Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu. Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade, sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija.
Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu.
Fotografije pripreme i recepta možete vidjeti ovdje.
Učenici viših razreda koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika izradili su plakate s receptom za izradu čokolade, o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (organskog kakaa).
U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku.
Recept: domaća sirova (raw) čokolada
Pribor:
• dva lonca (za vodenu kupelj)
• jedna jušna žlica
• drvena lopatica
• kalup
Sastojci:
• 55 g kakaovog maslaca (ili običnog)
• 60 g kokosovog ulja
• 85 g šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti)
• 120 g sirovog kakaa u prahu
• prstohvat himalajske soli
Priprema:
1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija).
2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte.
3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili.
4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup.
5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati.
Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/
U slast!
Ana Kuhar
učiteljica francuskog jezika
Učenici koji polaze B1 aktivnost, Francusku radionicu i učenici koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika na poseban su način obilježili Valentinovo.
Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu. Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade, sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija.
Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu.
Fotografije pripreme i recepta možete vidjeti ovdje.
Učenici viših razreda koji polaze izbornu nastavu francuskog jezika izradili su plakate s receptom za izradu čokolade, o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (organskog kakaa).
U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku.
Recept: domaća sirova (raw) čokolada
Pribor:
• dva lonca (za vodenu kupelj)
• jedna jušna žlica
• drvena lopatica
• kalup
Sastojci:
• 55 g kakaovog maslaca (ili običnog)
• 60 g kokosovog ulja
• 85 g šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti)
• 120 g sirovog kakaa u prahu
• prstohvat himalajske soli
Priprema:
1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija).
2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte.
3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili.
4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup.
5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati.
Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/
U slast!
Ana Kuhar
učiteljica francuskog jezika